skip to Main Content

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ SUP

Το SUP (Stand Up Paddle) στην Αμερική μεταμορφώθηκε με την εφεύρεση της φουσκωτής σανίδας. Πριν από αυτό, το άθλημα ήταν περιορισμένο στους surfers των μεγάλων κυμάτων που χρησιμοποιούσαν μεγάλες σανίδες για να προωθούνται στα κύματα. Αυτές οι «σκληρές» σανίδες ήταν βασισμένες στα σχέδια άλλων αθλημάτων όπως το surfing, windsurfing και kayaking. Ήταν καλές για χρήση σε κύματα και αγώνες, αλλά το μέγεθος τους τις έκανε δύσκολες στην μεταφορά και αποθήκευση. Αν και τέτοιες σανίδες χρησιμοποιούνται ακόμα στην επαγγελματική πλευρά του SUP, η διαφορά στην επίδοση έχει σχεδόν εξαλειφθεί με τις καινοτομίες στα υλικά κατασκευής και τα εξελιγμένα σχέδια στην premium μεριά της αγοράς .

Η εξέλιξη των φουσκωτών σανίδων sup, στην οποία η Red Paddle Co ήταν πρωταγωνίστρια το 2008, είναι ο λόγος που τα SUPs άρχισαν να «υιοθετούνται» από αρχάριους και επαγγελματίες, σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νέα μορφή σανίδας είναι πιο εύκολη να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί, δίνοντας έτσι πρόσβαση σε νέες υδάτινες οδούς και προσφέροντας μακράν μεγαλύτερη αντοχή από τις σανίδες της προηγούμενης γενιάς. Σήμερα, η ανάπτυξη της δημοσιότητας του αθλήματος συνεχίζει ακάθεκτα και αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς καινοτομίες και εξελίξεις από εταιρείες σαν την Red Paddle Co έχουν βοηθήσει να κάνουν τις φουσκωτές σανίδες πασίγνωστές τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ SUP ΣΑΝΙΔΩΝ

Αν διαβάζετε αυτόν τον οδηγό, πιθανώς σκέφτεστε να αγοράσετε την πρώτη φουσκωτή σανίδα sup ή να αναβαθμίσετε την σανίδα σας από την τωρινή. Είστε στο σωστό μέρος. Το νόημα αυτού του οδηγού είναι να εξερευνήσει τα συναρπαστικό, και μερικές φορές μπερδεμένο, κόσμο των φουσκωτών σανίδων, να απομυθοποιήσει κάποιους μύθους και να σας δώσει μια καθαρή κατανόηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στις σανίδες SUP.

Ένα γρήγορο Google search για «φουσκωτές σανίδες sup» αποκαλύπτει μια μάζα σανίδων διαφορετικών μεγεθών, στυλ, χρωμάτων και βεβαίως τιμής! Πως γίνεται κάποιες φαινομενικώς ίδιες σανίδες, που όλες ισχυρίζονται ότι προσφέρουν τρομερές εμπειρίες (με λέξεις σαν «σταθερότητα», «αντοχή», «επίδοση» να χρησιμοποιούνται συνέχεια) να έχουν τόσο διαφορετικές τιμές;
Υπάρχει πράγματι τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ τους; Με λίγα λόγια, ναι! Οι διαφορετικές επιλογές θα έχουν τεράστια επίδραση στην εμπειρία σας. Για να δούμε καλύτερα τι συμβαίνει στη κατασκευή των φουσκωτών σανίδων και γιατί τόσοι επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ SUP

Με λίγα λόγια, οι μεγάλες διαφορές στην τιμή στις διαφορετικές σανίδες βασίζεται στον τρόπο κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κάθε σανίδα. Αυτές οι διαφορές δεν έχουν σκοπό πάντα την καλύτερη επίδοση. Η ποιότητα και αντοχή της σανίδας είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια του αναβάτη μέσα στο νερό. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι διαφορές;

Όταν οι φουσκωτές σανίδες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή, υιοθετήθηκε μια τεχνική που ονομάζεται “Drop Stitch”. Ουσιαστικά, αυτό είναι το εσωτερικό μέρος του πυρήνα μίας σανίδας που ενώνει το πάνω και το κάτω μέρος της με κλωστές. Αυτό δίνει στην σανίδα το σχήμα και τη δομή της.

Το Drop Stitch διατίθεται σε διάφορες μορφές και, γενικά, φθηνότερες σανίδες (αλλά και σε μερικές από τις λεγόμενες «premium» σανίδες) το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν κάτι γνωστό ως «single layer» ή «fusion» board. Αυτά έχουν μια πολύ λεπτή επίστρωση από PVC που έχει παρόμοιο πάχος με ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι, το οποίο τεντώνεται πάνω από το υφασμένο υλικό για να το κάνει αεροστεγές. Η σανίδα που προκύπτει είναι συχνά καμπυλωτή πολύ εύκαμπτη, αναξιόπιστη και δεν σας δίνει την ίδια εμπειρία paddle boarding που θα έχετε από μια παραδοσιακή σκληρή σανίδα. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε εάν έχει κατασκευαστεί μια σανίδα χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική. Απλώς ελέγξτε τα μέγιστα PSI που παίρνει η σανίδα, εάν είναι 15 psi ή λιγότερο, τότε πιθανότατα είναι σανίδα ενός στρώματος. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή λειτουργούν καλύτερα σε αυτήν την πίεση, αλλά επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν υπό υψηλότερες πιέσεις.

Μπορεί να δείτε σανίδες drop stitch “διπλής στρώσης” που περιλαμβάνουν το διπλασιασμό του στρώματος PVC για να ενισχυθεί η σανίδα και να γίνει πιο άκαμπτη. Ενώ το πετυχαίνει αυτό, οι σανίδες αυτές είναι βαρύτερες και στην εξωτερική επιφάνεια της σανίδας δημιουργούνται κοσμητικές ρυτίδες. Ορισμένοι κατασκευαστές προσπαθούν να αποφύγουν αυτές τις ρυτίδες προσθέτοντας εσωτερικά κάποιες  λωρίδες γύρω από την άκρη της σανίδας, αντί να περνούν δεύτερο κάλυμμά σε ολόκληρη την σανίδα.

Είτε η σανίδα είναι μονής ή διπλής επίστρωσης, οι σανίδες drop stitch δεν παρέχουν την σταθερότητα και την ποιότητα που απαιτείται για την παραγωγή μιας φουσκωτής σανίδας που θα σας δώσει μια αυθεντική και ευχάριστη εμπειρία SUP. Αυτές οι σανίδες είναι ουσιαστικά λίγο καλύτερες από τα «παιχνίδια» στην παραλία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή τους. Ωστόσο, ενώ είναι φθηνές, η έλλειψη αντοχής τελικά σημαίνει ότι η επένδυσή σας πιθανότατα θα χαθεί. Η επισκευή αυτών των σανίδων όταν αποτυγχάνουν μπορεί να είναι τόσο αντιοικονομική όσο και δυνητικά επικίνδυνη εάν έχει διακυβευθεί η δομή της σανίδας.

Ως οδηγός, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 15psi για καλή απόδοση, αλλά ιδανικά μία φουσκωτή σανίδα θα πρέπει να μπορεί να φουσκώνει 18-22psi για να προσφέρει μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία όπως μία παραδοσιακά σκληρή σανίδα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ MSL

Ως πρωτοπόροι της φουσκωτής σανίδας στο Sup, η Red Paddle Co ανέπτυξε μια τεχνολογία γνωστή ως Monocoque Structural Laminate, ή MSL, για την παραγωγή του πιο σκληρού, πιο ανθεκτικού και υψηλότερης απόδοσης iSUP. Ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί βάρος αφαιρώντας περιττά στρώματα κόλλας. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί στρώματα οριζόντιων πολυκατευθυντικών νημάτων που είναι μεταξύ 2 στρώσεων ενισχυμένου PVC. Στη συνέχεια, το εσωτερικό τοποθετείται σε στρώσεις σε μια εξαιρετικά ενισχυμένη drop stitch, που παρέχει μια βάση σταθερή να αντέχει τις υψηλότερες πιέσεις αέρα, για να προσφέρει απαράμιλλη ακαμψία και εξαιρετικό φινίρισμα. Χαρακτηριστικά όπως ραφές θερμικά επεξεργασμένες και ταινία τετραπλού στρώματος ολοκληρώνουν το σχεδιασμό και βοηθούν στην παροχή αεροστεγούς, αδιάβροχης στεγανοποίησης.

ΕΙΔΗ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΑΝΙΔΩΝ SUP

Σανίδες All Round
Σανίδες Περιήγησης
Ομαδικές Σανίδες
Αγωνιστικές Σανίδες
Σανίδες Yoga
Σανίδες WindSup
TITAN PUMP II

Όσον αφορά τις φουσκωτές σανίδες, το πιο σημαντικό αξεσουάρ είναι η τρόμπα σας! Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να φτάσετε πολύ μακριά χωρίς αυτή. Όπως και στις σανίδες έτσι και εδώ, υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε, όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των τρομπών που διατίθενται στην αγορά σήμερα.
Οι περισσότερες τρόμπες είναι μονού θαλάμου, με πλάτος που ποικίλλει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Πολλές σανίδες στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς παρέχουν τρόμπες που έχουν μεγάλο θάλαμο. Αυτές είναι εύχρηστες, αλλά δεν επιτρέπουν το φούσκωμα της σανίδας σε υψηλή πίεση. Οι περισσότερες επώνυμες μάρκες παρέχουν μια τρόμπα με πιο λεπτό θάλαμο, καθώς αυτό σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερη πίεση πιο εύκολα, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει η σανίδα σας. Η Red Paddle Co καινοτομεί και εδώ με μια εντελώς νέα εμπειρία στο φούσκωμα χάρη στην Titan τρόμπα, η οποία συνδυάζει τα καλύτερα και των δύο προηγούμενων κατηγοριών σε μία τρόμπα, χάρη στους δύο θαλάμους της. Ο λεπτότερος θάλαμος επιτρέπει τον αέρα να ωθείται με ταχύτητα πάνω από 60mph, ενώ ο μεγαλύτερος θάλαμος χρησιμοποιείται όταν το φούσκωμα γίνεται πιο δύσκολο, επιτρέποντάς σας να φτάσετε σε υψηλότερες πιέσεις στο μισό χρόνο – και το πιο σημαντικό κάνοντας τη μισή προσπάθεια!

IT'S IN THE BAG

Ένα άλλο βασικό αξεσουάρ είναι φυσικά η τσάντα που χρησιμοποιείτε για τη μεταφορά του SUP σας. Οι τσάντες που παρέχονται με τις σανίδες διατίθενται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και ποιότητα. Τα καλής ποιότητας θα πρέπει να έχουν μεγάλους και επενδυμένους ιμάντες ώμου για να ισομερίζεται το βάρος κατά τη μεταφορά και ένα ιμάντα μέσης για να επιτρέπει τη μεταφορά της σανίδας μέσω των γοφών αντί της μέσης και των ώμων. Οι τσάντες πρέπει να αντέχουν όχι μόνο το βάρος του περιεχομένου τους αλλά και κάθε περιπέτεια, έτσι απαιτούνται εξαιρετικά ισχυρές ραφές διπλής σύνδεσης, δυνατά φερμουάρ και στιβαρό επικαλυμμένο υλικό για να διασφαλίσουν ότι δεν θα σας απογοητεύσουν. Οι ενσωματωμένες ρόδες είναι επίσης ένα τεράστιο όφελος όταν ταξιδεύετε, όπως είναι και η στιβαρή εσωτερική δομή για να διασφαλίσετε ότι οι ιμάντες θα μείνουν πάνω στην τσάντα. Όπως κάνετε με τις σανίδες έτσι αξίζει να ερευνήσετε περισσότερο και την τρόμπα και την τσάντα από το προϊόν που επιθυμείτε να αγοράσετε.

Back To Top